ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΚΚΕΛ κ. ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Εξωχότατε κ. Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, φίλες και φίλοι.

Εκ μέρους της Ενωσης Κατεχόμενων Κοινοτήτων Επαρχίας Λευκωσίας, η οποία και απαρτίζεται από τις 39 κατεχόμενες Κοινότητες των περιοχών Τυλληρίας, Μόρφου και Μεσαορίας, σας καλωσορίζω στα νέα προσωρινά γραφεία μας.

Μέσα σε αυτές τις πραγματικά δύσκολες κι αντίξοες συνθήκες ημικατοχής της Πατρίδας μας, για 50 μαρτυρικά χρόνια με τη συνεχιζόμενη αλλοπρόσαλλη, αλαζονική τουρκική στάση και απειλή, οι Αρχές της τοπικής Αυτοδιοίκησης των κατεχομένων Κοινοτήτων δεν αποδέχονται τη σημερινή έκκρυθμη de facto κατάσταση.

Πρωταρχικός σκοπός και κύριο μέλημά μας, η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και του κοινωνικού ιστού της κάθε κατεχόμενης Κοινότητας, η ομαλοποίηση της διαβίωσης καθώς και η εξομάλυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία των εκτοπισμένων προσφύγων.

Ετήσιες παγκοινοτικές εκδηλώσεις, τελέσεις μνημοσύνων, δεήσεις για ανεύρεση των αγνοούμενων αδελφών μας, φωτογραφικές εκθέσεις, προσπάθειες για αναβίωση και διατήρηση της παράδοσης, των ηθών και των εθίμων, η αναμόχλευση της ιστορίας κάθε κατεχόμενου χωριού, συγγραφής βιβλίων, καταγραφή των γενεαλογικών ριζών, εκδόσεις ημερολογίων, ομιλίες, διάφορες παρεμβάσεις στα ΜΜΕ, και τέλος η συνεχής αταλάντευτη επιμονή για διατήρηση αναμένης της φλόγας και του πόθου για επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος σε εμάς αλλά κυρίως για τα παιδιά και τα εγγονια μας. Πάντοτε πιστοί στη λαική ρήση πως ‘λαοί που ξεχνούν λευτεριά δεν τους πρέπει’.

Όλα αυτά αποτελούν τον κύριο σκοπό τόσο των Κοινοτικών Συμβουλίων της κάθε κατεχόμενης Κοινότητας όσο και της ίδιας της Ένωσης Κατεχόμενων Κοινοτήτων Επαρχίας Λευκωσίας ως το αρμόδιο θεσμοθετημένο συντονιστικό Σώμα.

Κύριε Πρόεδρε, η προσφυγική πολιτική του Κράτους, χρειάζεται κατά την άποψη μας, ριζικές αλλαγές και αναδιάρθρωση ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τις ολοένα και περισσότερο αυξανόμενες ανάγκες του προσφυγικού κόσμου.

Μέχρι την πολυπόθητη λύση του Κυπριακού Προβλήματος, που είναι ο στόχος μας, προσβλέπουμε μισό αιώνα μετά, σε νομοθετική ρύθμιση αναφορικά με τη σύνδεση του πρόσφυγα με την περιουσία του στα κατεχόμενα, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην αύξηση της φερεγγυότητας του ιδίου αλλά παράλληλα να αποτελέσει μέτρο αναχαίτησης των προσφυγών στην Επιτροπή Αποζημειώσεων που έχει συστήσει η Τουρκία στα κατεχόμενα καθυπόδειξη του ΕΔΑΔ, με την αγορά των ε/κ περιουσιών από τον Τούρκο κατακτητή σε εξευτελιστικές τιμές. Ζητάμε τη δημιουργία ανάλογης Επιτροπής/Φορέα από την Κ.Δ. που να διαχειρίζεται και να επιλαμβάνεται την αγορά περιουσίας στα κατεχόμενα υπό μορφή εμπιστεύματος, με βάση πάντοτε το υφιστάμενο εφαρμοσμένο σύστημα εκτιμήσεων.

Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο επιβάλλεται άμεσα και πάραυτα η ριζική μεταρρύθμιση της προσφυγικής πολιτικής, σε ότι αφορά τους νόμους και κανονισμούς αλλά και τους στόχους που τίθενται. Αναγκαία λοιπόν κρίνεται η δημιουργία και χαιρετίζουμε την εφαρμογή μιας ενιαίας νομοθεσίας καθώς και της διαμόρφωσης επιτέλους μιας ολοκληρωμένης πολιτικής που να περιλαμβάνει

Στεγαστική Πολιτική

Διαχείριση Τ/Κ Περιουσιών

Κάλυψη/Απώλειας χρήσης της κατεχόμενης περιουσίας

Πλάνο αναβάθμισης προσφυγικών οικισμών

Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ο συντονισμός όλων των αρμοδίων Υπηρεσιών και Τμημάτων, που αφορούν τους εκτοπισμένους – πρόσφυγες, θα πρέπει να έχουν άμεσο στόχο τη γρήγορη και άμεση επίλυση όλων των θεμάτων και προβλημάτων χωρίς χρονοτριβές και καθυστερήσεις

Οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και Τμήματα, όπως, η Υπηρεσία Μέριμνας, το Κτηματολόγιο, ο Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών, η Υπηρεσία Διαχείρησης Τ/Κ Περιουσιών, οι Επαρχιακές Διοικήσεις θα πρέπει να αποτελέσουν ουσιαστικά ένα ευέλικτο και γρήγορο συντονιστικό Κέντρο εξυπηρέτησης του Πρόσφυγα (ΚΕΠ).

Η αναγκαιότητα ενός θεσμοθετημένου οργάνου, είτε ο διορισμός Επιτρόπου είτε η δημιουργία αρμόδιου Υφυπουργείου προσφυγικών θεμάτων για καλύτερο συντονισμό και εποπτεία όλων των αρμοδίων Υπηρεσιών και Τμημάτων ως προς την καλύτερη και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των εκτοπισμένων – προσφύγων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά κρίνεται άμεση και επιβαλλόμενη.

Κύριε Πρόεδρε, εκ μέρους της Ένωσης Κατεχομένων Κοινοτήτων Επαρχίας Λευκωσίας, θα ήθελα να σας εκφράσω για ακόμη μια φορά,τις θερμές ευχαριστίες μας, για την παραχώρηση του προσωρινού οικήματος στέγασης και να σας διαβεβεβαιώσω ότι θα αξιοποιηθεί δεόντως ως χώρος συνεύρεσης, διοργάνωσης αντικατοχικών εκδηλώσεων και ανάδειξης της κατεχόμενης μας γης με τους στόχους που θέσαμε και όπως αναφέραμε, όλων των Τοπικών Αρχών των 39 κατεχόμενων Κοινοτήτων της επαρχίας Λευκωσίας καθώς και όλων των οργανωμένων προσφυγικών Σωματείων και Συνδέσμων και όχι μόνο, παράλληλα σας ενημερώνουμε ότι σε καμία των περιπτώσεων δεν θα βολευτούμε και δεν θέλουμε να ριζώσουμε εδώ αφού, η σκέψη, η καρδιά και η ψυχή μας νοερά και καθημερινά ταξιδεύει στη γενέθλια γη όπου και αναμένουμε να επιστρέψουμε αφέντες στον τόπο μας!

Δρ Ελευθέριος Αντωνίου

Πρόεδρος Δ.Σ.

Ένωσης Κατεχόμενων Κοινοτήτων Επαρχίας Λευκωσίας